Spojení se světem na dalekých expedicích

24. 1. 2021

Při cestách se může stát, že budete mimo signál mobilu. To nemusí nastat v nějaké extrémní exotice, ale stačí na to i nějaký vzdálenější ostrov na Jadranu. Zvykli jsme si na stálé připojení a přítomnost signálu bereme jako samozřejmou. Mnozí budou tento stav vyhledávat, neboť to je ta opravdová dovolená, kdy můžete doslova vypnout. Nicméně z hlediska bezpečnosti je dobré mít alternativu, kterou můžeme použít. Povím vám, jak to řešíme na našich expedicích.

Celý příběh začal dávno, bylo to na namibijské ambasádě ve Vídni. Čekal jsem na víza a ve volné chvíli listoval v turistických letáčcích. Na jednom z nich bylo znázorněné pokrytí signálem, tak jsem znejistěl. Kromě velkých měst a hlavních silnic, tam bylo opravdu prázdno. Protože jsme samozřejmě plánovali cestu právě do divočiny, museli jsme situaci řešit.

Pokud není signál mobilního operátora, musíme mít k dispozici něco, co funguje na satelitech. Zatím jsou v nabídce buď satelitní telefony, nebo jednodušší řekněme satelitní sms-kovavače. Oba fungují podobně a rozdíl je v tom, že přes satelitní telefon můžete opravdu volat (mluvit), ale přes satelitní sms-kovač posílat jen kratší textové zprávy. Vyzkoušeli jsme oboje.

Satelitní telefon jsme měli z půjčovny, protože jsme nechtěli investovat… i tak to bylo poměrně nákladné. Hledali jsme levnější řešení jak na provoz, tak i na pořízení přístroje, protože jsme tento druh alternativního spojení opravdu potřebovali a chtěli. Tak jsme našli řešení v sms-kovači. Máme tedy zkušenosti s oběma. 

Oba způsoby fungují na stejném principu – připojíte se kdekoliv, ale za podmínky, že přístroj má volný přístup k obloze. Tj. ne v budově, ne v nějaké úzké soutěsce, pár větví nevadí. Stejný je i systém aktivace služeb, kdy si před akcí, klidně doma v klidu, aktivujete potřebnou službu. Pokud jedete na cestu jednou za rok, tak se nevyplatí mít přístroj stále aktivovaný a platit. Stačí si otevřít službu na jeden měsíc. Vše se ovládá přes internet, takže nemusíte nic nikde složitě úřadovat, platby přes kartu.

Vyzkoušeli jsme, že vůbec nepotřebujeme mluvenou informaci. Navíc komunikace není úplně čistá a pro řešení komplikovaných situací je spíše výhodnější textová forma. Navíc sms-kovač při odeslání zprávy na emailovou adresu (adresy si v klidu naťukáte do paměti doma) zobrazí zprávu i s vaší polohou na digitální mapě, takže nemusíte vysvětlovat, kde jste. Pokud příjemce odpoví za tuto zprávu zpět (tedy zase přes email, nabízí komunikační okénko), tak se vám jeho odpověď zobrazí na přístroji. Lze posílat zprávu i na sms mobilu, ale tam nemůžete odpovědět zpět.

Přístroj umožňuje i drobné ulehčení pro základní a jednoduchou komunikaci, kdy si na několik málo adres můžeme připravit rychlé zprávy, například „teď jsme tady“ nebo „jsme ok“ apod. a nemusíte se zdržovat vyťukáváním zprávy. Baterie vydrží hodně, takže není nutné každodenní nabíjení. Pro totální divočinu máme i solární nabíječku, ale naštěstí jsme ji nikdy nemuseli použít, vždy zatím dobíjení zajistila cigaretová zástrčka a Land Rover.