Jak si vybrat dobré safari?

10. 1. 2021

Pokud vás zaujal název tohoto příspěvku, tak asi o nějakém safari přemýšlíte. Možná se trochu obáváte vyrazit za takovým dobrodružstvím. Pojďme si ale dát pár otázek a odpovědí, abychom si rozhodování usnadnili. 

Tak tedy – Co je safari? Co není safari? Mohu jet sám nebo raději s cestovní kanceláří?

Klasickou destinací pro safari je jih nebo východ Afriky. Nicméně i jinde na světě je možné udělat safari, třeba v Indii nebo v Brazílii. Věc si vysvětlíme na příkladu Afriky, kde má safari své kořeny.

Není jednoduché zvolit hlavní rozhodovací kritérium, protože je jistě mnoho hledisek, která budou hrát roli. Vyberme jedno sice málo romantické, ale o to více praktické: peníze. Čili první otázka je, kolik chci to takové akce dát peněz. Je třeba si uvědomit, že většinou pojedete ve dvou nebo i celá rodina (pro děti do 12-15 let safari nedoporučuji), pak je třeba částky patřičně násobit.

Tak jako u jiných věcí, ani tady nelze říci, že čím dražší safari, tím lepší bude akce. Ale lze naopak říci, že nápadně levné nabídky budou špatné. Ve vyšší ceně platíte servis, který by měl spočívat v co nejvíce individuálním přístupu ze strany poskytovatele. Safari nelze dělat s autobusem plným turistů a také ne na jedno odpoledne.

Když doporučuji co nejvíce individuální přístup, tak rovnou zmíním i variantu, že si safari zorganizujete sami. Osobně si myslím, že to je dobré řešení. Pojďme si na něm vysvětlit celou praktickou stránku safari. Pokud se pak rozhodnete, že jednotlivé části budete delegovat na nějakou specializovanou firmu, tak budete vědět, co vám mají poskytnout.

Doprava na místě – má hledisko technické, tj. jaké auto a pak hledisko navigační, tj. jak nezabloudit

Ubytování a strava – safari má cenu na minimálně tři celé dny, tj. včetně příjezdu a odjezdu 5 dní, na tuto dobu musíme být schopni se zásobit, suroviny uchovávat, vařit

Znalost terénu – znamená vidět, to co chceme. Je to něco jiného, než mapa cest. Zvířata jsou samozřejmě různě rozptýlena po území, přes poledne jsou ukryta a ukazují se ráno nebo večer. To znamená, že na vlastní safari nemáte 24h, ani 12h, ale spíše tak 2x 2h. ostatní čas věnujeme tomu, aby tyto 4 hodiny byly co nejlepší.

Kde to mohu takto udělat sám? Těch míst je opravdu málo. Skoro bych řekl, že úplně bez obav mohu doporučit jen Kruger. Další parky mají určité limity a pro první samo-organizované safari bych je nedoporučoval.

Jak jsme již bavili, je možné jednotlivé organizační části (ale i vše) svěřit specializované firmě. Např. dopravu na místě (v parku) lze sehnat, většinou i objednat z domu po internetu, pak vám stačí mít malé auto z půjčovny na dopravu z letiště do parku, případně jinam. Půjčení terénního auta je nákladné a je jich málo.

Ubytování a strava je klasická cestovatelská položka, kterou není třeba extra komentovat, snad jen zdůraznit, že parky jsou většinou mimo civilizaci a zásobování může být komplikované. Může být také těžké najít nějakou restauraci v parku nebo poblíž. Ubytování s plnou penzí nebo polopenzí bývá většinou luxusnější a dražší, často nesmyslně drahé.

Pokud chcete někde šetřit, tak raději jinde než na službách spojených se znalostí terénu.