Jak se připravit na jízdu autem vlevo?

30. 11. 2020

Pokud budete cestovat mimo Evropu, tak se asi potkáte se zajímavou výzvou – řídit auto s volantem na druhé straně. Nebojte se toho. Pojďme si říci, na co se připravit.

Při plánování cest je půjčení auta v programu akce docela běžná položka. Někdo ale může být překvapen, když zjistí, že se v jeho destinaci jezdí vlevo. Nebojte se, je to asi jako řízení auta s manuální nebo automatickou převodovkou, pokud jste zvyklí právě na to druhé. Ze začátku musíte být ve střehu, ale po nějaké době už jezdíte normálně. 

Vaše nejistota plyne z toho, že si tento způsob řízení nemůžete vyzkoušet doma. Jde o to, že nejde pouze o technické řešení vozu, ale také o celý provoz na silnici. Nepříjemné je to, že si většinou auto půjčujete na letišti. To bývá ihned po dlouhém letu, někde i v jiném časovém pásmu, prostě situace ne zcela vhodná pro experimenty. Navíc vás letiště většinou vyvrhne do silného dálničního provozu velkých měst.

Co bude vlastně jiného na autě a v silničním provozu? Samozřejmě volant je po směru jízdy vpravo, řadicí páka je ve středu a tak rychlosti měníte levou rukou, ale „háčko“ zůstává, takže např. jedničku řadíte od sebe a dopředu. Funkce páček pod volantem je různá podle výrobce – některá auta to mají stejně, jako u nás, některá obráceně. Můj oblíbený trik na zvýšení stresu je, že si pustím místo blinkru stěrače. Pedály také zůstávají, takže plyn máte na pravé noze. Pokud jedete v rozumně hustém provozu, tak prostě následujete auta před sebou. Trochu složitější je jízda v prázdném městě, kde se nemáte na koho nalepit. Tam musíte dávat hlavně pozor, abyste správně najeli kruhový objezd, dali přednost z leva a po odbočení se zařadili na správnou stranu vozovky. Na co je potřeba si opravdu dávat pozor, je rozhlížet se při najíždění na silnici stojíte-li kolmo, protože auto v nejbližším pruhu prostě přijíždí z druhé strany, než jsme zvyklí. 

Dobrá zpráva je, že v místě dostanete vždy auto s pravým řízením a jedete vlevo, tedy tak, jak to má být. Složitější je jízda s naším řízením někde v Británii. To bývá poměrně časté i někde v Mongolsku nebo na dálném východě Ruska, kde se dováží hodně aut z Japonska, ale oficiální půjčovna by vám neměla takové auto vůbec nabídnout.

Pokud se toho bojíte a chcete se nějak vyhnout komplikacím, tak můžete zvolit nějaký pozvolnější náběh vaší cesty, například se ubytovat v hotelu poblíž letiště a na ráno si objednat auto z půjčovny, které vám tam dovezou. Je to lepší řešení než začít vysněnou cestu havárií. Většina lidí jede za dobrodružstvím jiného druhu. Tak hodně štěstí!