Jaký fotoaparát si pořídit na první safari?

10. 12. 2020

Ahooj!

Rodiče mi dali jméno Martin, občas Marťan, ale podstatnější bylo, že mne táta podporoval ve focení už od dětství. Velké impulzy přišly s cestováním. Třeba takové setkání s gepardem v přírodě se vryje pod kůži a podaří-li se krásná fotka, je to zážitek už navždy. Skoro 10 let mne fascinuje svět divokých zvířat a vlastně i mé první fotky byly tak trochu focení divoké zvěře, posuďte sami ;).

Často slýchám otázku od lidí, kteří se chystají na své první safari: Jaký fotoaparát si mám pořídit? Co dalšího potřebuji k tomu, abych dělal takové fotky? Odpověď není jednoduchá, ale několik rad k rozhodování vám dám. Položte si tyto dvě otázky: Jak moc fotím teď před safari? Budu foťák používat i po návratu?

Nevlastníte-li žádný fotoaparát, tak rozhodně nemá cenu fotit na safari mobilem. A to i přesto, že dnes existuje řada mobilů, které kvalitní fotoaparát mají. Jsou totiž, díky širokoúhlému objektivu, vhodnější spíše na fotografování lidí či objektů. Pokud už nějaký foťák máte, tak je třeba prozkoumat, co umí (většina lidí ani nečte návod ;-). 

Focení divokých zvířat má svá specifika, která nás navedou na potřebné parametry fotoaparátu a objektivu. Pojďme si je vysvětlit na následujícím příkladu. Líbí se vám fotka, ze které máte pocit, že se přímo dotýkáte lví hřívy? Asi ano. Podívejme se na to, v jakém prostředí fotka vznikla. Na safari fotíme sice větší zvířata (lvy, antilopy, zebry, žirafy apod.), ale na relativně velkou vzdálenost (50 m a větší). Světelné podmínky jsou horší, protože zvířata jsou aktivní spíše ráno či večer a během dne se před sluncem ukrývají ve stínu. Ve zcela volném prostoru se zvířata pohybují jen výjimečně, většinou je uvidíte v hustém krytu vegetace. To znamená, že v záběru vašeho snímku bude nejen zvíře, ale také různě vzdálené objekty (větvičky, trávy apod.).

To jsou podmínky, se kterými se budete setkávat zcela běžně, a vyžadují od fotoaparátu několik základních vlastností. Jednou z nich je to, abychom mohli tzv. fotit na konkrétní zaostřovací bod. Co to je? Většina kompaktních fotoaparátů má pevně nastavené středové ostření či různé druhy AiAF, a proto nemáme možnost volit ostřící bod jinde než v centru záběru. Změnu umístění ostřícího bodu nabízejí zrcadlovky, případně bezzrcadlovky. Tuto možnost má i spousta mobilů, ale jak bylo zmíněno výše, nejsou k fotografování na delší vzdálenost vhodné díky objektivu. Dalším podstatným parametrem je to, abychom si měli možnost nastavit délku času snímání, tzv. rychlosti závěrky. Vzhledem k tomu, že zvířata nepózují, ale různě se pohybují, volíme kratší dobu snímání, např. 1/400 a více. Teorie je jedna věc, ale teprve v praxi si vše individuálně doladíte v závislosti na stylu fotky, světelných podmínkách a vlastnostech vašeho objektivu.

Pro ty z vás, kteří fotíte velmi málo nebo se focení po návratu ze safari už nechcete věnovat, je moje rada tato: Neinvestujte desetitisíce do nové výbavy. Bude lepší, když si aparát zapůjčíte od vašich přátel, nebo když využijete služeb komerční půjčovny fototechniky. 

Pokud jste už skoro rozhodnuti, že novou výbavičku potřebujete a chcete ode mne jen alibi, tak doporučuji koupit. Focení je vášeň, která se těžko krotí a je zbytečné se omezovat. Safari naštěstí není jen o zvířatech, ale i o novém a zajímavém prostředí, ve kterém budete trávit skvělý čas s přáteli a tam všude můžete udělat hodně povedených fotek ☺. Nezapomeňte dokoupit rezervní baterie, protože čas na dobíjení bude až v noci.

Stejně tak jako jiné věci, i focení vyžaduje čas. Prostě je třeba fotit a fotit a získávat praxi. Na druhou stranu není nutné opakovat chyby, které udělali kolegové před vámi – komunikujte, sdílejte dotazy a nápady. Zkuste třeba některý z našich workshopů. Při jejich přípravě dbáme na to, aby kromě vysoké technické úrovně, byla také pohoda a opravdu přátelská atmosféra. Těším se na vás.

V dalším díle si řekneme více o další podstatné části výbavy – vhodném objektivu.